Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een volwaardige medische therapie.

A.T. Still

Het was de Amerikaan Andrew Taylor Still (1828-1917) die inzag dat de oorzaak van allerlei klachten van weefsels en organen (pathos) te vinden was in een dysfunctie van de wervelkolom (osteon). Deze visie gaf hij de naam ‘osteopathie’. Het begrip staat niet voor ’ziekte van de beenderen’ maar wel voor ‘ziektebeeld door de beenderen’.

Hoe bekijkt een osteopaat het lichaam?

Een osteopaat benadert het lichaam als een biologische eenheid. Parameters zoals bloeddruk, lichaamstemperatuur, hormoonwerking, ademhaling, werking van zenuwen, spieren en gewrichten zijn in het lichaam in balans. Maar bij een ongeluk, een operatie, overbelasting, stress of foutieve eetgewoonten kan dit evenwicht verstoord geraken en treden klachten op. Een osteopaat plaatst de klacht in het totaalbeeld van elke individuele patiënt.

Hoe gaat een osteopaat te werk?

Bij een eerste afspraak wordt ruim de tijd genomen voor een grondige anamnese. Om een totaalbeeld van de patiënt te krijgen wordt niet alleen geïnformeerd naar de huidige klachten maar ook naar de medische voorgeschiedenis, leefgewoonten, ongevallen, gebruik van medicatie, eetgewoonten.

Vervolgens worden klinische testen afgenomen om na te gaan waar de voornaamste bewegingsstoornissen zich bevinden. Dit hoeft niet ter hoogte van de klacht te zijn, het hele lichaam wordt onderzocht.

De osteopaat gebruikt verder resultaten van medische onderzoeken zoals bloedanalyse, RX en CT-scan. Indien nodig wordt nauw samengewerkt met uw huisarts of behandelende specialist.

Wanneer het onderzoek is afgerond en een beeld is gevormd van de mogelijke problematiek, worden manuele technieken gebruikt om de functiestoornis op te lossen. Bij het behandelen wordt op verschillende systemen gewerkt.

  1. Spieren en gewrichten

    Er worden veilige en zachte manipulaties uitgevoerd naast spiertechnieken, mobilisaties en ontspanningstechnieken.

  2. Organen en hun ophangstructuren

    Gespannen zones en verklevingen in de buik worden opgespoord en losgemaakt voor een betere beweeglijkheid en doorbloeding.

  3. Schedel en heiligbeen

    De schedel bestaat uit verschillende naden waartussen kleine bewegingen voelbaar zijn. Aan de binnenzijde van deze naden hechten vliezen aan die het ruggenmerg omringen. Een betere beweeglijkheid resulteert in een gunstig effect op het hele lichaam.

De osteopaat gebruikt enkel zijn handen als werkinstrument. Bovendien worden houdingsoefeningen aangeleerd en indien nodig wordt voedingsadvies gegeven.

Behandelingen duren 30 tot 45 minuten. Binnen 3 behandelingen moeten de klachten duidelijk verminderen. Het is aangeraden om preventief enkele malen per jaar uw osteopaat te raadplegen.

Welke klachten worden behandeld?

Rugpijnen
Lumbago, spierspanningen, bloccades, hernia, artrose
Nekpijnen
Torticollis, schouderpijnen, artrose, whiplash, hernia
Ledematen
Heup-, knie-, voet-, schouder-, elleboog-en handpijnen
Hoofdpijnen
Migraines, spanningshoofdpijn, kaakproblemen
Sportletsels
Tendinitis, krampen, verstuikingen, kwetsuren
Organen
Long-, maag-, lever-, nier-, blaas- en darmproblemen
Neus-keel-oor
Sinusitis, slijmen, oorontsteking
Voeding
Reflux, obstipatie, diarree
Neurologisch
Tintelingen, krachtsverlies, duizeligheid, oorsuizen, inklemmingen

Osteopathie bij baby's en kinderen

De geboorte is een stressvolle gebeurtenis voor een baby. Vooral ter hoogte van het hoofdje werken grote krachten in. Letsels hebben bij kinderen een grote impact want ze beïnvloeden de groei en de ontwikkeling bijvoorbeeld qua motoriek. Het opsporen en oplossen van deze letsels vraagt een zachte aanpak zodat het kind zich aangenaam voelt.

Om uw kind op een rustige manier te behandelen vragen wij om rustig op tijd te arriveren, om uw kind op voorhand uit te leggen wat er juist gaat gebeuren en om eventueel knuffels, speelgoed of een boekje mee te nemen.

Welke klachten worden behandeld? Dwangstand hoofdje, overmatig wenen, reflux, slikproblemen, astma, keel-neus-oorontstekingen, scoliose, hyperactiviteit, concentratieproblemen.

De combinatie met osteopathie is een pluspunt. Uit onze ervaring blijkt dat kinesitherapie bij kinderen vlotter en doeltreffender verloopt indien er nauw wordt overlegd en samengewerkt met osteopathie. De volgende indicaties komen hier zeker voor in aanmerking: